Sous vide temperaturen voor vlees

Sous vide temperaturen voor vlees

Sous vide is een speciale manier om eten klaar te maken. Steeds meer mensen gebruiken de sous vide techniek omdat het lekker en makkelijk is. Tegenwoordig maken niet alleen chefs gebruik van een sous vide bak, maar ook steeds meer gezinnen. Jij misschien ook wel. Wanneer je geen chef bent, kan sous vide koken best lastig zijn, zeker als je niet weet hoe je het moet gebruiken. Je weet niet hoe het zit met sous vide temperaturen voor het klaarmaken van vlees. Misschien ben je ook wel iemand die wel weet hoe je het moet gebruiken, maar geen idee hebt wat je er allemaal mee kan. Herken jij jezelf hierin? Lees dan zeker even deze blog door.

 

Hoe werkt sous vide koken?

Wanneer je bezig gaat met sous vide koken, is het handig om te weten hoe het precies werkt. Ook wat herhaling kan zeker geen kwaad. Weet je al wel hoe de sous vide bak werkt? Lees dan in de volgende paragraaf over sous vide temperaturen voor het klaarmaken van vlees.

 

Sous vide kun je gebruiken bij vlees, vis, vruchten, groenten en desserts. Sommigen gebruiken sous vide zelfs om cocktails te maken! De mogelijkheden zijn eindeloos. Bedenk wat je gaat maken en kijk of je er ook kruiden op wilt doen. Je doet het stuk vlees, groente, fruit of vis in een vacuümzak. Deze doe je in een vacuümmachine of een sealer. Op die manier zorg je er voor dat al het lucht er uit is. Hoe meer lucht er uit de zak is, hoe lekkerder de smaak wordt.

 

Vervolgens doe je de zak in de sous vide machine. Je kunt ook een bak met water gebruiken en een sous vide stick. Dat is maar net welke manier van sous vide je in huis hebt. Wanneer het water op temperatuur is, kun je de zak in het water doen. Vervolgens zet je een timer. Dan hoef je alleen nog maar te wachten, tot het eten gegaard is.

 

Sous vide koken met de sous vide specialist | Souvy.nl.

 

De sous vide temperaturen voor vlees

Welke temperatuur je precies gebruikt bij sous vide koken hangt af van wat je maakt. Er zijn wel verschillende richtlijnen waar je je aan kunt houden. In deze blog lees je daar een paar van.

 

Het volgende gaat over lappen vlees van boerderijdieren, behalve gevogelte. Denk dus aan rundvlees zoals biefstuk, ossenhaas, rosbief en meer. Lamsvlees als lamsfilet, lamsbout, lamshaas en meer. En varkensvlees zoals varkenshaas, haaskarbonade en varkensfilet. Vaak doe je voor medium rare vlees een temperatuur van 55 graden en voor medium vlees een temperatuur van 60 graden. Als het vlees klaar is, is het verstandig om het vlees aan alle kanten nog eventjes te bakken. Dit hoeft niet lang. Vaak is 60 seconden aan elke kant al genoeg.

 

Gevogelte moet een stuk langer in de sous vide bak. Dit komt doordat het langer moet pasteuriseren. Gevogelte heeft namelijk een grotere kans op besmetting met ziektekiemen. Kipfilet kun je het beste met 60 graden, 55 graden voor eendenborst en 56 voor kalkoenfilet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *