De kenmerken van Libanese wijnen

De kenmerken van Libanese wijnen

De smaak en geur van een wijn worden allebei bepaald door het land waar de wijn vandaan komt, dit wordt ook wel het terroir genoemd. Terroir komt van het Franse woord ‘terre’ en wordt gebruikt om uit te leggen hoe een bepaalde druif wordt verbouwd en waar deze vandaan komt. Factoren die bijdragen aan de plaats en de omstandigheden die de druif beïnvloeden zijn onder andere de bodem, het klimaat, het terrein en de bijbehorende microflora. In dit artikel vertellen we wat meer over Libanese wijn.

Libanese wijnen zijn enorm populair bij wijnliefhebbers van zowel de Oude als de Nieuwe Wereld. Een groot aantal druivensoorten die in Libanon worden verbouwd komen eigenlijk oorspronkelijk uit Frankrijk, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot en de Syrah. De enorm variërende en unieke geografie en het microklimaat van Libanon zorgen echter voor een grote reeks wijnen die bij velen in de smaak valt.
Niet alle Libanese wijnen zijn hetzelfde. Afhankelijk van de regio waar de druiven vandaan komen heeft elke Libanese wijn zijn eigen unieke kenmerken. Er zijn vier belangrijke wijnproducerende regio´s in Libanon die ieder zorgen voor een unieke wijnsmaak: de Bekaa-vallei, Batroun, Chouf en het Zuiden.

De Bekaa-vallei

De Bekaa-vallei is een van de meest vruchtbare landbouwgebieden in Libanon vanwege de smeltende sneeuw die vanuit de bergen van Libanon en Anti-Libanon stroomt. Libanese wijnen uit deze regio hebben een enorme complexiteit door het unieke terroir. Dit terroir kenmerkt zich door een eigen watervoorziening, lange droge zomers, milde nachten en bodem variërend van kalksteen tot klei en terra rossa.

Batroun

De regio Batroun ligt in het noorden van Libanon en is één van de meest populaire Libanese wijnproducerende gebieden. Deze regio produceert veel onderscheidende wijnen en is geliefd bij boetiekwijnhuizen. De wijngaarden liggen aan zee of verder landinwaarts in de bergachtige omgeving, waar druiven worden verbouwd op hoogtes tussen 400 en 1300 meter. 

Chouf

De Chouf-regio ligt aan de Middellandse Zee in het westen en zuidwesten van Libanon, ten zuidoosten van Beiroot. Deze regio heeft warme zomers en milde winters. Daarbij worden de voornamelijk zure wijnen uit deze regio geproduceerd onder de invloed van de kalkhoudende kleigrond die zorgt voor een langzame rijping van de druiven. 

Het Zuiden

In het Zuiden worden druiven voornamelijk verbouwd op hoogtes van 600 tot 1300 meter. Het Zuiden beschikt over een grote variëteit aan gebieden die ieder zeer van elkaar verschillen. De verschillende microklimaten die er gevonden worden zijn onder andere valleien en plateaus met elk zijn unieke bodemsamenstelling.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *