Wat te doen wanneer u verslaving opmerkt

Wat te doen wanneer u verslaving opmerkt

Het kan voorkomen dat u in uw familie of directe omgeving opmerkt dat iemand worstelt met een cocaineverslaving. Bij veel mensen is de eerste reactie daarop om de persoon hierover aan te spreken en om meteen aan te bieden om hulp te zoeken. Dit is een heel nobele reactie, maar waarschijnlijk niet een reactie waar die persoon op dat moment baat bij heeft. Veel verslaafden weten namelijk heus wel dat ze verslaaft zijn, een probleem hebben, en hulp moeten zoeken en tegelijkertijd is het ook begrijpelijk dat u de persoon waar u om geeft hulp wil aanbieden. Hier zijn daarom een tweetal tips om wat te doen wanneer u een verslaving opmerkt.

Informeer uzelf over het middel

Het eerste wat u moet doen is uzelf informeren over het middel wat u denkt dat de persoon gebruikt en afhankelijk van is geworden en dat kunt u het beste doen op websites van verslavingszorg en afkickklinieken zoals www.connection-sggz.nl/ of een andere instelling. Het is namelijk al heel moeilijk om je in te leven in hoe een verslaafde persoon zich voelt, maar het is al helemaal moeilijk wanneer u eigenlijk niet weet wat zo’n soort middel doet. De eerste stap voor u is namelijk om kennis te hebben, want begrip komt van ervaring.

Biedt ondersteuning in plaats van hulp

Het tweede ding wat u kan doen nadat u weet waar de persoon mee worstelt is niet om hulp aan te bieden, maar ondersteuning. Hulp komt namelijk over als een zware opdracht, iets waar mensen tegen op zullen kijken, vooral bij verslaving. Hulp zoeken is iets waar een persoon klaar voor moet zijn en dat is lastig te begrijpen. Daarom is het belangrijk om bij iemand aan te geven dat je er wel voor ze bent, hoe moeilijk zij het ook hebben. Op die manier maak je een aanspreekpunt voor ze die laagdrempelig is in vergelijking met het contact op moeten nemen met directe hulp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *