Bavette, wat moet je erover weten?

bavette

Bavette, wat moet je erover weten?

Veel mensen zijn grote fan van een lekker stukje vlees… en dat is eigenlijk niet meer dan terecht. Er zijn op de markt tal van verschillende soorten stukken vlees terug te vinden die ongetwijfeld het water al in je mond laten komen. Eén van deze stukken vlees is de zogenaamde bavette. Het betreft hier een smaakvol stukje vlees waarvan heel wat mensen toch niet precies blijken te weten wat het nu eigenlijk exact is en hoe het moet worden klaargemaakt. Ben jij ook één van deze mensen? Dan kan het een aanrader zijn om de informatie hieronder door te nemen. 

Wat is de bavette eigenlijk precies? 

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat een bavette precies is. Het gaat hierbij concreet om een zeer smakelijke steak welke afkomstig is uit het dikste deel van de zogenaamde vang waar een rund over beschikt. Het betreft hier concreet de buikwand van de koe waar ook naar wordt verwezen als zijnde het flanchet. Voor de vang geldt dat ze bekend staat als werkvlees. Dat betekent dat ze tijdens het leven van de koe behoorlijk wat werk moet verzetten. Het gaat hierbij dan onder meer om het beschermen van de organen welke in de buik zijn terug te vinden. Voor de vang geldt dat ze er bekend om staat wat grover en harder te zijn. 

Voor de bavette geldt dus in de praktijk dat ze gesneden wordt uit de vang. Ze beschikt over een opvallend grove en bovendien ook lange draad en heeft vliezen. Daarnaast geldt dat ze eveneens met vet-dooraderd is en weinig bindweefsel bevat. 

Een stuk vlees met verschillende benamingen

Voor de bavette geldt dat ze een stuk vlees betreft welke in de praktijk verschillende benamingen heeft. Zo wordt er bijvoorbeeld ook vaak naar verwezen met de volgende benamingen:

  • Vanglap;
  • Flank steak;
  • Vinkenlap;

Voor de originele benaming geldt dat ze afkomstig is uit Frankrijk. Bovendien is het zo dat er hier ook een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende soorten. De verschillende soorten waar een onderscheid tussen wordt gemaakt zijn de onderstaande:

  • Bavette a pot au feu; 
  • Bavette d’aloyau; 
  • Bavette de Flanchet; 

Alleen voor de laatste twee aangehaalde exemplaren geldt dat ze bereid kunnen worden als een steak. Ben je van plan om dit stuk vlees te gaan bereiden? Dan is het met zekerheid aan te raden om eerst even grondig de verschillende mogelijke recepten door te nemen die er bestaan. 

Wat kan je verwachten van de smaak?

Tot slot spreekt het voor zich dat we ook nog even de nodige aandacht moeten besteden aan de smaak waarvan sprake is bij de bavette. Wanneer we dat doen wordt direct duidelijk dat de smaak er bekend om staat vrij intens te zijn. Dit gezegd hebbende kan ze enigszins taai overkomen. Dat zorgt ervoor dat ze toch best wat anders is in vergelijking met de zogenaamde picanha. Omwille van deze reden is het zo dat het in principe aangeraden wordt om altijd kleine stukjes te eten. Bovendien is het uiteraard zo dat je er ook best voor kan kiezen om het vlees te snijden tegen de draad in. Ook dat blijkt in de praktijk immers erg belangrijk te zijn.

bavette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *