Buikspek, dit moet je weten over dit populaire vlees

Bavette

Buikspek, dit moet je weten over dit populaire vlees

Zoals de naam reeds aangeeft is het zo dat buikspek het vlees evenals het vet bevat afkomstig van de buik. Wanneer er sprake is van een groot stuk van dit vlees zal je vast kunnen stellen dat je de inkepingen zal zien waar de ribben zich hebben bevonden. Bovendien is het zo dat hierbij ook de vliezen evenals het gladde stuk vlees zichtbaar worden welke in de richting van de lies loopt. Voor dit stuk vlees geldt dat ze er bekend om staat bijzonder vet te zijn. Het is mede als gevolg van deze reden dat ze vol zit met smaak. Bij de slager is het mogelijk om dit vlees te vragen met of zonder zwoerd. Zou je graag meer over dit vlees te weten willen komen? Dan is het zeker interessant om even alle onderstaande informatie nog door te gaan nemen. 

Buikspek bestellen met of zonder zwoerd? 

Zoals we hierboven reeds vermeld hebben kan er vastgesteld worden dat buikspek bij de slager zowel met als zonder zwoerd kan worden besteld. Voor zwoerd geldt dat ze het stevige gedeelte vormt welke op het vet zit. Vraag je voor een stuk met zwoerd? Dan zal je vast kunnen stellen dat er bij een goede bereiding voor kan worden gezorgd dat de zwoerd heerlijk krokant kan worden gebakken. Bovendien is het zelfs mogelijk om deze te laten poffen, zoals bij knabbelspek het geval is. Met of zonder zwoerd bestellen is dus zeker iets om even over na te denken. 

Van welke varkensrassen is buikspek afkomstig? 

Voor buikspek geldt uiteraard dat het niet altijd afkomstig is van hetzelfde varken, integendeel. In eerste instantie is het zo dat het spek afkomstig kan zijn van het zogenaamde Iberico varken. Het betreft hier een varken dat bekend staat omwille van diens smaakvolle vet welke beschikt over een nootachtige smaak. Daarnaast is er ook nog het vlees afkomstig van het Mangalica varken. Van deze is bekend dat ze beschikt over een zeer hoog vetgehalte evenals een bijzondere, wilde smaak. Ook voor het Duroc varken geldt dat ze vaak gebruik wordt voor de productie van het spek. Dat eveneens als gevolg van het hoge vetgehalte, maar ook zeker door de uitstekende smaak waarvan sprake is. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat verschillende soorten varkens als ‘leverancier’ van dit type vlees kunnen worden aangemerkt. 

Hoe moet je spek bereiden op de barbecue?

De praktijk leert ons dat voor buikspek geldt dat ze op tal van verschillende manieren kan worden bereid. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is het bereiden van dit vlees op de barbecue. In het merendeel van de gevallen wordt er hierbij gekozen voor zogenaamde slowcooking. Dit betekent dat het vlees langzaam dient te worden gegaard met behoorlijk wat rook. Hou er rekening mee dat de bereidingstijd hierbij zeer aanzienlijk op kan lopen. Een bereidingstijd gelegen tussen de 6 en 8 uur is dan ook geen uitzondering, integendeel. Voor het buikspek geldt natuurlijk dat ze reeds heel wat vroeger gaar is, maar de langere bereidingstijd zorgt ervoor dat ze pas echt helemaal mals zal worden. Wil je graag kunnen rekenen op een lekker krokant laagje aan de buitenkant? Dat is mogelijk door zwoerd hard af te gaan grillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *